En hushållsbudget ger kontroll över ekonomin och minskar risken att skuldsätta sig. Trots det visar en färsk Sifo-undersökning från Visma att hälften av svenskarna, 48 procent, aldrig någonsin gör en budget. Det motsvarar över 3,8 miljoner personer över 18 år.

Hälften av svenskarna, 48 procent, gör aldrig någon budget för sin privatekonomi. Det kan innebära en risk att leva över sina tillgångar. Bäst på att göra budget är unga mellan 18-29 år, visar en ny Sifo-undersökning från Visma. Endast 24 procent av befolkningen gör en budget varje månad. Unga personer, 18–29 år, är den åldersgrupp som i högst grad använder sig av en budget. 34 procent i gruppen gör en hushållsbudget varje månad och 48 procent gör det minst varje år. Bland personer mellan 50–64 år är motsvarande andelar bara 20 respektive 33 procent. Att inte ha kontroll på sin ekonomi kan leda till att man hamnar i skuldfällor och råkar ta sämre lån till sämre villkor som sms-lån och dylikt.

Så behåller du kontrollen över din ekonomi:

Grunden till en balanserad ekonomi består både av inkomst och livsstil Här är fem konkreta tips på hur du når dit:

  1. Följ din detaljerade budget.
  2. Uppdatera din budget regelbundet.
  3. Börja månadsspara och sätt konkreta mål.
  4. Ta höjd för oförutsedda kostnader och inkomstförändringar.
  5. Se över dina vanor och spara in på småutgifter.

Var noga med att ha kontroll på din ekonomi och undvika snabba lån med hög ränta och se till att inte hamna i register hos UC genom att låna via sms-lån och liknande. Det kommer att skada din framtid och göra att det blir svårare att låna till hus och bil i framtiden.

Fem steg till att skapa en budget:

  1. Skaffa en överblick genom att samla dina kontoutdrag, investeringar, räkningar och inkomster.
  2. Gör en prognos för dina intäkter kommande månader.
  3. Gör en prognos för fasta kostnader, som hyra, lån och el.
  4. Gör en prognos för rörliga kostnader, som mat, underhållning och shopping.
  5. Jämför intäkter och kostnader. Går du plus kan du öka ditt sparande, går du minus behöver du minska dina kostnader.

God kontroll på sin ekonomi är en förutsättning för att få en bra och stabil grund att stå på inför framtiden när man skall fatta större beslut om inköp och t.ex. köpa sin bostad. Att låna till en bil eller till sin bostad är ett stort beslut och bör ske under förutsättningar att man har koll på sin privatekonomi.

Källa: Visma